miercuri, 27 noiembrie 2013

Expo - Liceul AcademieiExpoziţie fotografică „Salvgardarea patrimoniului arheologic naţional” la Liceul AŞM 

O expoziţie fotografică unică a fost organizată la Liceul AŞM de către Agenţia Naţională Arheologică cu genericul: „Salvgardarea patrimoniului arheologic naţional”. Evenimentul a avut loc în perioada 19-26 noiembrie 2013 şi a fost consacrat Zilelor Europene ale Patrimoniului Cultural. 
Organizatorii expoziţiei şi-au propus drept scop informarea publicului larg, în special elevii şi studenţii cu privire la cercetările arheologice efectuate în anii 2012-2013 de către Agenţia Naţională Arheologică în colaborare cu instituţiile ştiinţifice de profil. S-a propus de a prezenta valoarea descoperirilor efectuate pentru cultura şi istoria naţională. Directorul-adjunct educaţie dl Pavel Cerbuşca, profesor de educaţie civică, a îndrumat elevii să studieze profund informaţia de pe standurile prezentate, să analizeze locurile unde au fost efectuate săpăturile arheologice din perioada vechie şi medievală şi să se expună asupra importanţei şi valorii patrimoniului cultural prezentat în cadrul expoziţiei fotografice. Expoziția fotografică a fost prezentată în mai multe raioane ale ţării: Hânceşti, Cimişlia, Orhei, Ştefan-Vodă, Străşeni, Şoldăneşti, Taraclia, Ungheni şi altele. 
Liceul AŞM este prima instituţie de învăţământ care găzduieşte această expoziţie. Destul de captivantă s-a desfăşurat la 26 noiembrie întâlnirea cu dl Vlad Vornic directorul Agenţiei Naţionale Arheologică, dl Sergiu Matveev, conferenţiar universitar la USM, arheolog, dna Larisa Ciobanu, cercetător la Institutul Patrimoniului Cultural a AŞM şi dna Irina Midari desenator de la aceeaşi instituţie. Oaspeţii au povestit despre proiectele efectuate în diverse localităţi ale Moldovei, despre specificul săpăturilor arheologice, îndemnându-i pe elevi să se implice în aceste activităţi, în parteneriat cu studenţii şi savanţii. 
S-a convenit formarea unui grup de elevi interesaţi de arheologie şi patrimoniul cultural de la diferite instituţii din ţară, care vor beneficia de întâlniri cu oameni de ştiinţă şi cercetători în domeniu, iar pe parcurs implicarea tinerilor în acţiunile de investigaţie teoretică şi practică arheologică, organizate în diferite regiuni ale ţării. 

Cojocaru Adela, clasa a XI A

Alte informaţii privind activitatea Liceului AŞM găsiţi AICI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu